Basgitaarles

De Basgitaar

Elke band heeft een echte bassist nodig. Samen met de drummer zorg jij voor het fundament van de muziek. En omdat de basgitaar een ritme en een melodisch/harmonisch instrument is, zorgt de bassist voor de verbinding tussen het ritme van de drums en de melodie/harmonie van de gitaar, de keyboards en de zang. Daarnaast zorgt de bas door zijn lage en diepe  klank natuurlijk voor de balans in de totaalsound van een band.
De baspartij is meestal niet het eerste dat je opvalt in een liedje, dat is meestal de zang. De basgitaar kan de groove en het karakter van een nummer echter wel sterk beinvloeden door verschil in ritmiek, de lengte van de tonen, en het gebruik van plectrum, vingers of slaptechniek. Een ritmisch gebroken partij geeft een liedje echt een hele andere swing dan een doorlopende en pompende partij of een zogenaamde ‘walking bass’. En er zijn genoeg liedjes met een hele bepalende baslijn, luister maar eens aan Billie Jean van Michael Jackson.

Voor wie

De lessen zijn voor kinderen en volwassenen, beginners en gevorderden, amateurs en professionals. Je hoeft geen gitaar te hebben gespeeld om te gaan bassen, er zijn bovendien speciale driekwartbassen voor jonge leerlingen.
Ook bassisten die al een tijd in een band zitten, zijn meer dan welkom. Door meer te weten te komen over het hoe en waarom achter akkoorden, toonladders en harmonie gaat er vaak een hele nieuwe wereld open.

Website Bas Julia

De lessen

Natuurlijk beginnen we met de basis, je houding, je rechter en linkerhand, toonvorming, begrijpen van tabulatuur of als je wil het notenschrift.
Maar een bassist moet in de eerste plaats goed kunnen begeleiden en het ritme en de akkoorden duidelijk kunnen aangeven. We zorgen daarom dat je symbolen en akkoordenschema’s goed leert interpreteren. Daarnaast werken we aan je ritmiek en timing. Dat houdt bv. in het herkennen en toepassen van bepaalde ritmische patronen en het leren samenspelen met een drumloop, een playalong of een echte drummer. Je leert mee te spelen met je favoriete muziek en aan de hand daarvan behandelen ook weer we de techniek en theorie achter het spel.

Samenspeellessen

Regelmatig worden er samenspeellessen georganiseerd met drum – gitaar – en zang leerlingen. Dit is uiteraard niet verplicht maar het is natuurlijk heel leerzaam om in een band te spelen!
En misschien wel het mooiste wat er is……

website frank bas