Voorbereiding Toelatingsexamen HBO/MBO muziekopleiding.

Voor wie

Voor leerlingen die toelating willen gaan doen voor een MBO – of HBO-opleiding ontwikkelen wij een traject op maat. In een informatief gesprek met leerling/ouders zullen we ingaan op de inhoud van de diverse opleidingen en wat er van je verwacht wordt tijdens een toelatingsexamen. Als je besluit om er voor te gaan dan zul je een lesprogramma gaan volgens dat geheel in het teken van het toelatingsexamen zal staan. Uiteraard zul je de diverse open dagen van de opleidingen bezoeken.

Programma

Voor wat betreft  de verdere ontwikkeling van je muzikale en technische vaardigheden zal je met je leraar specifieker werken aan zaken als techniek, rudiments, toonladders, akkoordenleer, improvisatie, de diverse stijlen binnen de populaire muziek, lezen en vormkennis. Tevens vinden wij het belangrijk dat je je verdiept in de geschiedenis van jouw instrument en de bespelers daarvan.

Theorieles

De basiskennis van muziektheorie is een essentieel onderdeel van een toelatingsexamen. Wij adviseren om naast je ‘gewone’ les dan ook minimaal een half uur per week theorieles te volgen. Voor info zie de pagina ‘Theorielessen’ op deze website.

Algemeen

Een muziekopleiding is een opleiding die er op gericht is om van jou een compleet musicus te maken. En er wordt ook verwacht dat dat voor jou de reden is om zo’n opleiding te willen volgen. Je instrumentale en theoretische ontwikkeling zijn daarom niet het enige waar je op moet focussen. Van wezenlijk belang is eigenlijk dat je al een muzikant bent. Je speelt bijvoorbeeld in een bandje, treedt op, hebt al een keer een studio-opname gemaakt, een optreden geregeld, een eigen compositie gemaakt, je bezig gehouden met het schrijven van een bandbiografie of het verzorgen van ander promo-materiaal voor je band.
Je gitaar, bas, drumstel, stagepiano of laptop hoeft geen hightech – of vintage instrument te zijn maar wel een betrouwbaar stuk gereedschap waarmee jij alle kanten op kunt en waarvan je alle ins en outs kent. En natuurlijk speur je de hele dag op youtube naar vette clips van je favoriete drummer, gitarist of zangeres en kom je via al deze filmpjes weer bij andere musici die je nog niet kende, waardoor je steeds meer thuis raakt in de wereld en de roots van jouw instrument.